Weetjes

Ondanks dat de Corona-pandemie achter ons ligt vind ik het fijn om basis-hygiëneregels te hanteren. Daarvoor vraag ik je het volgende:

  • Kom niet voor je massage als je klachten hebt die lijken op Covid-19, dus griep, verkoudheid, keelpijn, verhoging, onverklaarde buikklachten, onverklaard verlies van reuk en/of smaak, of een “niet lekker” gevoel; als je minder dan 7 dagen voor je afspraak in contact bent geweest met iemand die Covid-19 heeft, of het zelf hebt gehad en korter dan 7 dagen geleden gezond bent verklaard. Bel me bij twijfel voor overleg.
  • Gebruik geen parfum, aftershave, zonnebrandcrème of andere sterk ruikende verzorgingsproducten. Ik krijg daar wegens allergie een loopneus van en moet dan snuiten, wat besmettingsrisico vergroot.
  • Kom op tijd (dus ook niet veel te vroeg).
  • Gooi een gebruikt zakdoekje gelijk in de prullenbak (er zijn er twee in de massagekamer) en ontsmet na snuiten je handen. Er staat een pompje met ontsmettingsgel, gebruik je elleboog of onderarm voor het pompje.
  • Ik masseer in ruglig géén hoofd/hals/nek/decolleté, want dan komen onze gezichten te dicht bij elkaar, maar wel voorkant benen. Massages van 90 minuten komen daardoor te vervallen, tenzij voor je klacht deze duur nodig is. Dan draag ik een mondkapje.
  • Ik lucht de massagekamer na elke klant. Er zit ongeveer 45 minuten tussen afspraken.
  • Ik neem de plek waar klanten spullen leggen na afloop van een bezoek af, alle handdoeken worden na elke klant (uiteraard) verschoond, en ik volg zelf ook alle nodige hygiëneregels op.

Aanraken is gezond!
Aanraken is essentieel voor ons mens-zijn. De mens zou als soort niet overleven als het naast voedsel, zuurstof en water niet ook zou worden aangeraakt. Zonder wezenlijk contact zouden we ziek worden. De behoefte aan te raken en aangeraakt te worden is een oerinstinct. Het is bekend dat babies die nooit aangeraakt worden, wat heel vroeger in weeshuizen soms nog wel eens gebeurde, een groeiachterstand oplopen en zelfs dood kunnen gaan! Kortom, wij hebben aanraking nodig.

Aanraking kan pijn verzachten, agressie verminderen, onze concentratie en onze lichamelijke weerstand verhogen. Door aanraking gaan onze bloeddruk en hartslag omlaag, we maken stofjes aan waar we ons fijner, rustiger en gelukkiger van gaan voelen. En we kennen waarschijnlijk ook allemaal wel dat we soms ineens in tranen kunnen uitbarsten als we omhelsd worden, terwijl we ons tot die tijd “groot” hielden. Aanraken brengt ons bij ons innerlijk.

Wil een aanraking helend en gezond zijn moet hij wel veilig zijn. Veilige aanraking is gewenste aanraking. Ongewenste aanraking veroorzaakt stress en angst.
Een massage kan een fijne en veilige manier zijn om aangeraakt te worden.

Sommige mensen vinden naar een masseur/masseuse gaan een te grote luxe. Of eng, want “dat is toch allemaal iets met seks”? Dat laatste is allerminst waar. Het grootste deel van masseurs en masseuses geven volkomen “veilige” massages. Juist respect en een gevoel van veiligheid zijn van het grootste belang bij een lichaamsbehandeling.

Een andere goede reden om wat vaker goed voor onszelf te zorgen is dat als we regelmatig ons stressniveau verlagen, we voorkomen dat klachten erger worden. Je wil toch geen medicijnen moeten slikken of zelfs geopereerd worden! Denk bijvoorbeeld aan RSI, een tennisarm, whiplash, of maagklachten veroorzaakt door stress waardoor we een maagzweer kunnen krijgen.

Neem eens (wat vaker) een massage. Het zal u goed doen!

De fysiologie van een triggerpoint
“De plaats in een spiervezel waar een samentrekking zich feitelijk voordoet, is een microscopische eenheid die sarcomeer wordt genoemd. In je spieren moeten miljoenen sarcomeren samentrekken om zelfs de kleinste beweging te maken. Een triggerpoint bestaat als een overmatig gestimuleerde sarcomeer niet meer in staat is zijn aangespannen toestand te veranderen.(…)
Normaliter werken de sarcomeren als kleine pompjes die samentrekken en ontspannen, zodat bloed kan circuleren door de haarvaten die voorzien in de behoefte van hun celstofwisseling. Als sarcomeren in een triggerpoint hun samentrekking behouden, stopt de bloedcirculatie in de directe omgeving. Het zuurstofgebrek en de opeenhoping van afvalstoffen die hierdoor optreden, irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op de ontstane noodsituatie door pijnsignalen af te geven tot de hersenen de spier rust geven. Je gebruikt de spier niet meer, omdat deze zich samentrekt en strak wordt.”
Bron: Davies, C. (2009), Handboek triggerpoint-therapie: verminder zelf je pijnklachten, Haarlem, Altamira Becht BV, p.31.

Geschiedenis van de massage
Taalkundig gezien vind je de oorsprong van het woord massage terug in het Arabisch: masse (drukken), het Hebreeuws: maschesch (tasten) en het Grieks: massein (kneden).
Massage is al zo oud als de mens bestaat. Het wordt voor het eerst beschreven in China, ongeveer 3000 voor Chr. (Tuina-massage).
In het klassieke Griekenland hield Herodicus, tijdgenoot van Hippocrates, die ook wel de vader van de geneeskunde wordt genoemd, zich bezig met massage.
Ook de Romeinen kenden allerlei vormen van massage.
In het oosten ontwikkelde zich o.a. ook Shiatsu (Japan), Pidjit (Indonesië) en Ayur Vedische massage (India).
In de zeventiende eeuw krijgt massage bij ons een medische status.
In het begin van de 19e eeuw ontwikkelt Per Hendrik Ling de Zweedse massage.
In Nederland bracht Johann Georg Metzger de massage opnieuw onder de aandacht en in Duitsland verscheen een boek over massagetechnieken. Dit was een nieuw begin van de toepassing van massage in West-Europa.

Sindsdien is massage langzaamaan steeds bekender en algemener geworden in Nederland. Veel sportclubs hebben een sportmasseur en de afgelopen 20 jaar heeft de wellness-branche verschillende soorten massage bekend en laagdrempelig gemaakt onder een groot publiek.

© 2023 | Copyright Margrietes Handen